Dacral   Aangepast   mbo

OEE, overall equipment effectiveness

Installaties zijn bedoeld om te produceren. Elke storing, stilstand of kwaliteitsafwijking betekent een verlies voor je bedrijf. Dat wil je zo veel mogelijk vermijden. Zoiets kan steeds voorvallen, maar liefst zo weinig mogelijk.

Overall Equipment Effectiveness (OEE), ook wel de ‘Daadwerkelijk Effectieve Benuttingsgraad van Machines’ genoemd, is een methode om de prestaties van machines en installaties te beoordelen. Behalen ze hun potentieel? En waar gaat het eventueel mis? Dankzij een OEE kan jij bijsturen. 

Cases: OEE

GNA over ons

Mengen

Metaalverf mengen in een ATEX-Zone. Sturing met VIPA 315SB PLC en Cimplicity visualisatie...

ProductieLogging 2

De OEE berekent 6 typische verliesposten

OEE maakt een onderscheid in een zestal verliezen. Deze noemt men de Six Big Losses. Je kan ze onderverdelen in drie categorieën: beschikbaarheidsgraad, prestatiegraad en kwaliteitsgraad.

De berekening van OEE is namelijk: 
OEE = Beschikbaarheidsgraad x Prestatiegraad x Kwaliteitsgraad
OEE = (B/A) * (D/C) * (F/E)

Deze kunnen op hun beurt weer onderverdeeld worden in gepland en ongepland. En zo kom je aan zes types van verlies. Het vergaren van de benodigde data kan handmatig, via kruistabellen of elektronisch (bijvoorbeeld via PLC-geheugen).

Artikelen

Real time monitoring: simpel uitgelegd

Stel je voor dat je een machine hebt die zandzakjes vult. Zakken vullen, stapelen, afvoeren op een pallet. Elke keer dat een zakje gevuld wordt, kan je dit zien via je SCADA-visualisatie. Als er ’s nachts een uur stilstand was, kan je dat zien. Het OEE-cijfer zakt meteen, en je weet meteen waarom. Merk je dat er vaak te weinig zakjes voorzien zijn? Dan kan je daarop inspelen.

Veelvoorkomende gevolgen van OEE zijn het stimuleren van operatorontwikkeling, investeren in productiviteitsverhogende apparatuur en opstellen van preventieve onderhoudsschema’s. 

analyse oee

OEE als bewaker van je prestaties

Dankzij OEE kan je je prestaties nauwgezet opvolgen en bewaken. Zo kan je proberen om je ongeplande verliezen om te zetten in geplande verliezen.

Klinkt misschien tegendraads, maar zo kan jij je productiviteit steeds enkele procenten verbeteren. Zo krijg je een effectieve winst. En daar draait het uiteindelijk om, niet? 

Advies nodig?
Contacteer onze experts